ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Τ.Επ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;;

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης ,Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  κ. ΝΟΤΗ  ΜΗΤΑΡΑΚΗ (που κοινοποίησε στην ΕΤΕπ, την Ε.Ε.Τ. και τον κ.H. Reichenbach) απέστειλε  ο  Σύλλογός  μας  με  την  οποία  διαμαρτύρεται  για  την τοκογλυφική   συμπεριφορά  των  τραπεζών που  διαχειρίζονται τα  συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα  της Ευρωπαϊκής  Τράπεζας Επενδύσεων  προς  τους  επενδυτές  Φωτοβολταϊκών.

Το  πλήρες  κείμενο της επιστολής  έχει ως  εξής:

κ. Υπουργέ,
το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε πολλές καταγγελίες μελών μας για την τακτική των Ελληνικών Τραπεζών που διαχειρίζονται χρηματοδοτικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΤΕπ.
Οι εν λόγω τράπεζες προκειμένου να εγκρίνουν επενδύσεις φωτοβολταϊκών στα προγράμματα αυτά έχουν παράλογες απαιτήσεις που ουσιαστικά αποτρέπουν τους επενδυτές από τα δάνεια αυτά.
Οι απαιτήσεις τους είναι οι εξής:
1. Ζητούν υψηλή ιδία συμμετοχή (30 έως 40%)


2. Ζητούν μερική ή πλήρη εξασφάλιση του δανείου με προσημείωση ακινήτου , πέραν της εκχώρησης των πληρωμών τους από το ΛΑΓΗΕ και της απαίτησης τους να δεσμεύουν πέραν των δύο δόσεων του δανείου.
3. Ζητούν υπερβολικά επιτόκια (euribor 3μήνου + 5 έως 7% περιθώριο) για ολόκληρο το ποσό (και το άτοκο από την ΕΤΕπ) , δηλαδή ουσιαστικά θέλουν να τοκίσουν τη συμμετοχή τους με επιτόκια ληστρικά από 10% έως 14%.
4. Χρεώνουν υπερβολικά και ανούσια έξοδα σύναψης του δανείου (έξοδα φακέλου, εκτιμήσεις μηχανικών, προσημειώσεις, επιδόσεις, κ.λ.π)
5. Η Ε.Τ.Ε. έχει αποστείλει εγκύκλιο στα καταστήματά της και επιβάλλει στα φωτοβολταϊκά ετήσια έξοδα δανείου ,ανεξαρτήτως ποσού δανείου, 1500 ευρώ ,που μερικές φορές υπερβαίνει και το 50% των ετήσιων τόκων του δανείου.
κ. Υπουργέ,
επειδή καταβάλετε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αναστρέψετε την πορεία της χώρας και να την οδηγήσετε στην ανάπτυξη , πιστεύουμε ότι τέτοιες στρατηγικές που έχουν οι κρατικοδίαιτες τράπεζες αντιστρατεύονται τόσο τις δικές σας προσπάθειες ,όσο και τον σκοπό που διαθέτει η ΕΤΕπ τα κονδύλιά της.
Τέτοιες τακτικές των τραπεζών οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση και πρέπει οριστικά να εγκαταλειφθούν και οι τράπεζες να γίνουν εργαλείο ανάπτυξης και όχι μέσον πλουτισμού των τραπεζιτών διά της αισχροκέρδειας.
κ. Υπουργέ,
θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για το σύννομο των παραπάνω τακτικών των τραπεζών και πως σκοπεύετε να προστατέψετε τους επενδυτές και την προσπάθειά σας για ανάπτυξη.

Μετά τιμής
Γ. ΜΠΑΤΖΙΟΣ
Πρόεδρος προσωρινού Δ.Σ. του ΣΠΗΕΦ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Home ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Τ.Επ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;;