Αλλαγές στη διαδικασία των διαγωνισμών ΑΠΕ εξετάζει η ΡΑΕ - Πιθανή και η αύξηση των MW που θα βγούν στο νέο διαγωνισμό του 2018

ΠΗΓΗ: energypress

Το κατά πόσον χρειάζεται να υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία των διαγωνισμών ΑΠΕ, με βάση την εμπειρία που αντλήθηκε από τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό του Ιουλίου για αιολικά και φωτοβολταϊκά, μελετούν τα αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ, προκειμένου να τεθούν υπόψη της ολομέλειας της Αρχής τα δεδομένα που έχουν προκύψει και να ληφθούν, αν χρειαστεί, οι κατάλληλες αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο βασικός προβληματισμός στη ΡΑΕ σχετίζεται:

αφενός μεν με την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της "κατάληψης" του μεγαλύτερου μέρους του προς δημοπράτηση δυναμικού από μία εταιρεία στη μικρή κατηγορία των φωτοβολταϊκών

αφετέρου δε με τη μεγάλη καθυστέρηση που έχουν προκαλέσει στην προετοιμασία των επόμενων διαγωνισμών οι αιτήσεις αναθεώρησης που έχουν υποβάλλει κάποιοι από τους επενδυτές, επίσης στη μικρή κατηγορία φωτοβολταϊκών, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν δυσλειτουργίες στη διεκπεραίωση των προσφορών τους από την πλατφόρμα της CosmoOne.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, της υπερσυγκέντρωσης, στη ΡΑΕ επικρατεί η πεποίθηση ότι, παρότι όλα κατά τον πρώτο διαγωνισμό έγιναν νόμιμα, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι υπήρξε "καταστρατήγηση του πνεύματος και των προθέσεων της πολιτείας όταν όριζε χωριστή κατηγορία για τα μικρά φωτοβολταϊκά".

Περισσότερα...

Καπνός το… 30% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς της ΔΕΗ

ΠΗΓΗ: energypress

Αντιμέτωπη με μια νέα γενιά κακοπληρωτών βρίσκεται εδώ και καιρό η ΔΕΗ, γεγονός που εξηγεί εν μέρει και τη διατήρηση των ληξιπρόθεσμων προς αυτήν οφειλών, σε σταθερά επίπεδα.

Είναι οι λεγόμενοι "τελικοί πελάτες", τα χρέη των οποίων δεν λένε να μειωθούν. Είναι όλοι αυτοί οι χιλιάδες καταναλωτές που είτε έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους, επειδή αυτά ήταν κλειστά και δεν χρησιμοποιούνταν (π.χ. σπίτια στο χωριό, και εξοχικά), είτε μετακινήθηκαν σε άλλο πάροχο, σε συνδυασμό με όσους εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να μην μπορεί η επιχείρηση να τους εντοπίσει.

Τα χρέη των "τελικών πελατών" προς την ΔΕΗ από περίπου 413 εκατ. ευρώ πριν από ενάμισι χρόνο, έχουν αυξηθεί κοντά στα 800 εκατ. ευρώ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσό βρίσκονταν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, επομένως η τάση είναι αυξητική.

Και αν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, ήταν διαδεδομένο το φαινόμενο αρκετοί πελάτες να κάνουν διακοπή ηλεκτροδότησης για κλειστά σπίτια και καταστήματα, τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί η τάση, όσων επιχειρούν να "ξεγλιστρήσουν" μέσω αλλαγής του ΑΦΜ τους.

Περισσότερα...

Η ΡΑΕ δικαιώνει τον ΣΠΗΕΦ για τις οφειλές της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ προς τους παραγωγούς των νησιών

ΠΗΓΗ: energypress

Η ΡΑΕ προέβη σήμερα σε απόφαση επί της καταγγελίας των Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φ/Β Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ) Ανατολικής Κρήτης, Δωδεκανήσου, Χανίων και Ρεθύμνου κατά της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Πιο αναλυτικά, οι σύλλογοι, οι οποίοι εκπροσωπούν επιχειρήσεις-ιδιοκτήτες 1.750 περίπου επαγγελματικών Φ/Β σταθμών που βρίσκονται εγκατεστημένοι στα δίκτυα των ΜΔΝ, υπέβαλαν την καταγγελία τους το 2015 για «πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των εκ των συμβάσεών τους με τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., οφειλομένων ποσών για παραχθείσα και ήδη παραδοθείσα ηλεκτρική ενέργεια». Εκ μέρους τους καταγγέλλεται η παραβίαση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου, της νομολογίας και των Αποφάσεων PAE περί διακριτότητας της Αγοράς ΑΠΕ στα ΜΔΝ, και δη ως προς τη διενεργούμενη εκκαθάριση.

Η ΡΑΕ έκρινε τα εξής στην απόφασή της:

Την παράβαση από την εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε., των διατάξεων του άρθρου 183 του Κεφαλαίου 37 του Κώδικα ΜΔΝ, καθώς και της παρ. 5 του άρθρου 92 του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, συμφωνα με το ανωτέρω αιτιολογικό.

Την παράβαση από την εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. των διατάξεων των άρθρων 10 παρ. 1(γ) & 2, 172, 178 και 183 του Κώδικα ΜΔΝ, καθώς και της παρ. 1 του άρθρου δωδέκατου του άρθρου 2 της υπ' αριθμ. Α.Υ/Φ1/οικ.17149/2010 υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με το ανωτέρω αιτιολογικό.

Παραπέμπει ως προς την επιβολή κυρώσεων για τις κατά τα ως άνω διαπιστωθείσες παραβάσεις των Καταγγελλομένων εταιρειών ΔΕΗ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., στις υπ' αριθμ. 268/2018 και 366/2018 Αποφάσεις ΡΑΕ.

Καλεί τις ΔΕΗ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. να συμμορφωθούν άμεσα και πλήρως στις ανωτέρω διατάξεις.

Διαβάστε περισσότερα στην απόφαση της ΡΑΕ εδώ.

Πίεση προς τα πάνω για τα τιμολόγια ρεύματος από τις τιμές ρεκόρ στα NOME – Οι εξαγωγές καλά κρατούν

ΠΗΓΗ: energypress

Μετακίνηση σε μια νέα ζώνη τιμολογίων ρεύματος, σε επίπεδα υψηλότερα από τα σημερινά, ευνοεί, αν δεν επιβάλλει η χθεσινή δημοπρασία  NOME, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς προμήθειας.

Η τιμή, ως γνωστόν έκανε ρεκόρ στα 48,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες εκτιμήσεις αλλά και τους φόβους της αγοράς.

Με αυτή την τιμή στα NOME, καλύπτουν μεν τα νώτα τους οι προμηθευτές έναντι των πολύ μεγάλων κινδύνων που δημιουργεί η ανοδική πορεία στις τιμές χονδρικής στις ξένες και στην εγχώρια αγορά, αλλά ο ανταγωνισμός στη λιανική δεν μπορεί να υπάρξει, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για τιμολόγια χαμηλότερα από εκείνα της ΔΕΗ.

Και όλα αυτά ενώ η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να απωλέσει μερίδιο ώστε να φτάσει κάτω από το 50% της λιανικής μέχρι το 2020.

Πρακτικά ξαναμπαίνει στο τραπέζι επιτακτικά το θέμα της έκπτωσης του 15% που έχει χορηγήσει η ΔΕΗ και η οποία καθίσταται σοβαρό εμπόδιο για το άνοιγμα της αγοράς. Η διαφορά τώρα είναι ότι δεν το ζητάνε μόνον οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αλλά το έχει θέσει εμμέσως και η ίδια η ΔΕΗ.

Περισσότερα...

Απόφαση της ΡΑΕ δικαιώνει τους ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ στο δικαστικό αγώνα εναντίον ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

ΠΗΓΗ: energypress

H πολυαναμενόμενη (επί τριών ετών!!!) απόφαση της ΡΑΕ επί της καταγγελίας μας (αρ. 366Α/2018) αποτελεί, μετά από έτη διεκδικήσεων και συνεχών δικαστικών αγώνων, την πρώτη μεγάλη και απόλυτα ουσιαστική δικαίωση των αγώνων των Συλλόγων Παραγωγών Φ/Β στα ΜΔΝ.

Σύμφωνα με την απόφαση-κόλαφο κατά της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΕ ενστερνίζεται πλήρως τις θέσεις των Συλλόγων μας που διατυπώθηκαν στην καταγγελία και απορρίπτει ως εντελώς αβάσιμους, στο σύνολό τους, τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, ρίχνοντας έτσι και το τελευταίο φύλλο συκής που συγκρατούσε την κατ' επίφαση νομιμότητα των δήθεν εδραζόμενων στο «δημόσιο συμφέρον» επιχειρημάτων τους και στην δήθεν αντικειμενική «ανυπαίτια αδυναμία».

Δείτε σε επισυναπτόμενο αρχείο ολόκληρη την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Σύλλογοι Παραγωγών Φωτοβολταϊκών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά καθώς επίσης και την σχετική απόφαση της ΡΑΕ.

Συνοδευτικά αρχεία

ΡΑΕ: Τα οριστικά και αναλυτικά αποτελέσματα των τριών διαγωνισμών ΑΠΕ - Τι απαντά η CosmoOne για τις καθυστερήσεις

ΠΗΓΗ:  energypress

Η ΡΑΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τον κατάλογο με όλα τα έργα και τις τελικές τιμές που έγιναν δεκτές από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας στους τρείς διαγωνισμούς ΑΠΕ που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες και την επεξεργασία του energypress:

Στην πρώτη κατηγορία, των μικρών φωτοβολταϊκών μέχρι 1 MW, από τον πίνακα προκύπτει ότι υπήρξε σε μεγάλο βαθμό κατάτμηση μεγαλύτερων έργων σε πολλά μικρότερα. Εντυπωσιακή σε κάθε περίπτωση είναι η παρουσία της εταιρείας EΓΝΑΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ η οποία σάρωσε κυριολεκτικά το διαγωνισμό αφού εξασφάλισε τα 46 από τα 83 έργα του καταλόγου, με δυναμικότητα περί τα 34 MW από τα 53 MW περίπου που δόθηκαν σε αυτή την κατηγορία.

Στη δεύτερη κατηγορία των μεγάλων φωτοβολταϊκών από 1 έως 20 MW, τον τόνο έδωσαν οι εταιρείες με τις οποίες "κατέβηκε" η Γεμανική ABO, η οποία εξασφάλισε 5 έργα συνολικής δυναμικότητας περί τα 45 MW (από τα περίπου 53 MW που εγκρίθηκαν) δίνοντας πολύ χαμηλές τιμές από 62,97 έως 62,99 ευρώ ανά MWh.

Στην τρίτη κατηγορία των αιολικών από 3 έως 50 MW, δυναμική παρουσία είχε η EDP Renovaveis, θυγατρική της πορτογαλικής EDP, δηλαδή της Πορτογαλικής ΔΕΗ, η οποία εξασφάλισε αιολικό πάρκο 44,6 MW, δίνοντας τη χαμηλότερη τιμή, 68,18 ευρώ ανά MWh.

Περισσότερα...

Δραματική μείωση των τιμών στους διαγωνισμούς ΑΠΕ – Στα 68 ευρώ/MWh η χαμηλότερη στα αιολικά, στα 63 ευρώ στα φωτοβολταϊκά - Ποιοί "πέρασαν" έργα τους

ΠΗΓΗ: energypress

(upd 15:35) Υψηλός ανταγωνισμός και πολύ μεγάλη μείωση στις τιμές που πρόσφεραν οι ενδιαφερόμενοι, τιμές με τις οποίες θα αμείβονται τα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα που πήραν σήμερα το πράσινο φως.

Αυτό είναι το βασικό που προέκυψε από τους τρείς σημερινούς διαγωνισμούς που οργάνωσε η ΡΑΕ, έναν για αιολικά, έναν για «μεγάλα» φωτοβολταϊκά και έναν για «μικρά» φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του energypress, στα αιολικά η μικρότερη τιμή έφτασε στα επίπεδα των 68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η μεγαλύτερη κοντά στα 72 ευρώ (από 90 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης). Έργα "πέρασαν" μεταξύ άλλων η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η IBERDROLA ROKAS, η VENDAVEL και νεοεισερχόμενη ξένη εταιρεία η οποία φαίνεται ότι έδωσε και τη χαμηλότερη προσφορά.

Στα μεγάλα φωτοβολταϊκά η μικρότερη τιμή έφτασε στα επίπεδα των 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η μεγαλύτερη στα επίπεδα των 71 ευρώ (από 80 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης). Έργα "πέρασαν" μεταξύ άλλων η Γερμανική ABO, η ΕΥΔΑΠ, η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και η Δημοκρίτειο.

Στα μικρά φωτοβολταϊκά η μικρότερη τιμή έφτασε στα επίπεδα των 76 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (από 85 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης).

Πέραν του πόσο χαμηλά έφτασαν οι προσφορές, σημασία για τον κλάδο έχουν και οι ανώτερες τιμές κάθε διαγωνισμού, καθώς η ανώτερη τιμή, μειωμένη κατά 1% αποτελεί και την τιμή εκκίνησης του επόμενου διαγωνισμού.

Ας σημειωθεί ότι υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από συμμετέχοντες (βλέπε και σχόλια κάτω από το παρόν ρεπορτάζ), κυρίως στο διαγωνισμό των μικρών φωτοβολταϊκών όπου ήταν πολλοί οι ενδιαφερόμενοι και μεγάλο το πλήθος των προσφορών, για μεγάλη χρονοκαθυστέρηση του συστήματος ηλεκτρονικών προσφορών κατά το τέλος της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επενδυτές να "περάσουν" έγκαιρα τις προσφορές τους και να "χάσουν" έργα.

Περισσότερα...

Βγήκαν οι πρώτες αποφάσεις που επιδικάζουν τόκους υπερημερίας για τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ προς τις ΑΠΕ

ΠΗΓΗ: energypress

Μια νέα παράμετρος στο ζήτημα του υπολογισμού των πλεονασμάτων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και συνακόλουθα των περιθωρίων για περαιτέρω μείωση της «χρέωσης προμηθευτή» προστίθεται πλέον στην περίπλοκη αυτή εξίσωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εκδόθηκαν ήδη από τα αρμόδια δικαστήρια οι πρώτες αποφάσεις που δικαιώνουν τις σχετικές απαιτήσεις παραγωγών φωτοβολταϊκών και επιδικάζουν τόκους υπερημερίας για τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ στις πληρωμές του.

Οι προσφεύγοντες  προσφεύγοντες επενδυτέςυποστηρίζουν ότι για κάθε μηνιαίο τιμολόγιο δικαιούνται τόκους που «μετράνε» μετά το πρώτο 20ήμερο καθυστέρησης. Η απαίτηση αυτή προκύπτει ρητά από τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι επενδυτές με τον ΛΑΓΗΕ και τα δικαστήρια επιδίκασαν τα αναλογούντα ποσά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι επενδυτές που έχουν ξεκινήσει ένδικα μέσα είναι πολλοί και δεν περιορίζονται στο χώρο των φωτοβολταϊκών, αλλά αφορούν και επενδυτές αιολικών έργων.

Το γεγονός ότι οι πρώτες δίκες κερδίζονται από τους επενδυτές, είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει κύμα διεκδικήσεων, δεδομένου άλλωστε ότι οι απαιτήσεις παραγράφονται μετά την πάροδο 5ετίας και συνεπώς τώρα είναι ο κρίσιμος χρόνος που συμπληρώνονται 5ετίες από τις πρώτες μεγάλες καθυστερήσεις.

Περισσότερα...

SolarPower Europe: Αναγκαία η βελτίωση του πλαισίου για τις ΑΠΕ μικρής κλίμακας, διαφορετικά, τα σύννεφα για την σχετική αγορά πυκνώνουν επικίνδυνα

ΠΗΓΗ: energypress

Να παροτρύνουν τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής να ξανανοίξουν την συζήτηση σχετικά με την προτεραιότητα στο δίκτυο και την ευθύνη εξισορρόπησης για τις μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις ΑΠΕ και τα πιλοτικά έργα εν όψει της επικείμενης τριμερούς συνάντησης για τον Κανονισμό Λειτουργίας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, θέλησαν 17 Ευρωπαϊκές ενώσεις μέσα από την καμπάνια με τίτλο "Small is Beautiful Campaign".

Ειδικότερα, η Aurelie Beauvais, Διευθύντρια Πολιτικής της SolarPower Europe σημείωσε ότι " Οι ΑΠΕ μικρής κλίμακας καθιστούν την ενεργειακή μετάβαση μια πραγματικότητα σε τοπικό επίπεδο. Τα διάφορα γκρούπ των ενδιαφερόμενων επενδυτών υποστηρίζοντας την καμπάνια "Small is Beautiful" δείχνουν ότι τα πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ μικρής κλίμακας διαχέονται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Καλούμε να προχωρήσιε μια βαθμιαία ολοκλήρωση της αγοράς των ΑΠΕ μικρής κλίμακας, διαδικασία που αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα τέτοιου είδους εγκαταστάσεων, υιοθετώντας παράλληλα μια προσέγγιση που θα προωθήσει περαιτέρω την καινοτομία μέσω ενός ειδικού πλαισίου".

Περισσότερα...

Επιστρέφονται 9,5 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ΑΠΕ από το μεταβατικό τέλος ασφάλειας εφοδιασμού

ΠΗΓΗ: energypress

Βάσει του προσωρινού ισοσκελισμού του Ειδικού Λογαριασμού Αποθεματικού Ασφαλείας Εφοδιασμού από τον Διαχειριστή του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ ΑΕ), ο ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε ότι επιστρέφεται αναλογικά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ συνολικό ποσό ύψους 3.211.464,13 € για το έτος 2016 και συνολικό ποσό ύψους 6.284.729,43 € για το έτος 2017.

Τα Ειδικά Ενημερωτικά Σημειώματα που αναγράφουν το αντίστοιχο ποσό επιστροφής ΜΤΑΕ ανά παραγωγό για το έτος 2016 (τα ονόματα των αρχείων αυτών καταλήγουν σε _k) και για το έτος 2017 (τα ονόματα των αρχείων αυτών καταλήγουν σε _l) αναρτήθηκαν μαζί με τα ενημερωτικά σημειώματα μηνός Απριλίου 2018.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τα εν λόγω Ειδικά Ενημερωτικά Σημειώματα επιστροφής ΜΤΑΕ δεν απαιτείται η έκδοση παραστατικού από τους Παραγωγούς.

Μετά τις ακροάσεις, «καμπάνες» από τη ΡΑΕ σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

ΠΗΓΗ: energypress

Η επιβολή προστίμων από τη ΡΑΕ φαίνεται ότι είναι η κατάληξη των ακροάσεων του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ που είχε πραγματοποιήσει η Αρχή διερευνώντας εάν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Η ολομέλεια της ΡΑΕ φέρεται να έχει ήδη καταλήξει στην επιβολή προστίμων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, το πρόστιμο αφορά καθυστερήσεις πληρωμών προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, καθυστερήσεις που οδήγησαν με τη σειρά τους σε καθυστερήσεις των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς.

Όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, ελέγχεται για ανοχή έναντι της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όσον αφορά τη μη καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ και του ποσοστού του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους

Περισσότερα...

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ