Δεσμεύσεις Παναγιωτάκη για τη χρέωση προμηθευτή σε εκπροσώπους των φ/β – Επίσημη καταγγελία στη ΡΑΕ

ΠΗΓΗ: energypress

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Ν. Μπουλαξή και τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκη είχε χθες αντιπροσωπεία των Π.ΟΣ.Π.Η.Ε.Φ, Ε.Π.Η.Ε. και Ε.Σ.Α.Φ.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, οι εκπρόσωπου των φ/β παραγωγών κατήγγειλαν πρακτικές χειραγώγησης της ΟΤΣ και άλλα ζητήματα λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρουσιάζοντας στοιχεία για την τεκμηρίωση των καταγγελιών.

Στόχευση των καταγγελλόμενων πρακτικών, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, είναι η προσβολή της χρέωσης των προμηθευτών.

Επίσης, παρέδωσαν στοιχεία που θα συμβάλλουν στην έρευνα της ΡΑΕ σε σχέση με την ΔΕΗ και την απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ συζητήθηκε το ζήτημα της απόδοσης του ΕΤΜΕΑΡ και η «στάση πληρωμών» της ΔΕΗ σε σχέση με τη χρέωση προμηθευτών.

Οι εκπρόσωποι των φ/β παραγωγών τόνισαν ότι καταδικάζουν την πρακτική της ΔΕΗ για τη χρέωση προμηθευτών, καθώς και ότι θεωρούν απαράδεκτη τη μη απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων της ελεύθερης αγοράς.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε στους φορείς των φ/β ότι δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στη ΔΕΗ τα ποσά που είχε δεσμευτεί ότι θα παραδώσει το δημόσιο, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι , εφόσον δοθούν, θα υπάρξει άμεση απόδοση του μεγαλύτερου ποσοστού στον ΕΛΑΠΕ.

Για τη χρέωση προμηθευτή, ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε ότι, παρά της αντιρρήσεις της ΔΕΗ, η επιχείρηση προτίθεται να επωμιστεί το 90% της Χρέωσης Προμηθευτών (μερίδιο αγοράς στην λιανική) με βάση τον ν.4414/2016 και την μελέτη που εκπονήθηκε για τον ν.4414/2016.

Αναλυτικά, το σχετικό δελτίο τύπου των Π.ΟΣ.Π.Η.Ε.Φ, Ε.Π.Η.Ε. και Ε.Σ.Α.Φ αναφέρει τα εξής:

 

«Στις 14/2/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Ρ.Α.Ε. κ. Μπουλαξή με εκπροσώπους της Π.ΟΣ.Π.Η.Ε.Φ, Ε.Π.Η.Ε. και Ε.Σ.Α.Φ οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους κ. κ. Παναγή, Τσικούρα και Μπογδάνη.

Το θέμα της συνάντησης, όπως ήδη είχαμε προαναγγείλει, ήταν η κατάθεση επίσημης καταγγελίας όσον αφορά την λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παρουσιάσαμε στον κ. Μπουλαξή και συζητήθηκαν εκτενώς, αφενός μεν τα ωριαία στοιχεία τα οποία έχουμε στην διάθεση μας, αφετέρου δε τις στοχευμένες επιχειρηματικές πρακτικές στον ορισμό της Οριακής Τιμής Συστήματος και την επίπτωση αυτών συνολικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά την διαβούλευση της Ρ.Α.Ε. για την μεθοδολογία του υπολογισμού της Χρέωσης Προμηθευτών, επαναλάβαμε την διαφωνία μας για τα στοιχεία τα οποία θα ληφθούν υπ΄ όψιν. Κρίνοντας από την λειτουργία της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την αδικαιολόγητη διακύμανση των τιμών, τίθενται ζητήματα για επιχειρηματικές πρακτικές οι οποίες έχουν ως στόχευση την προσβολή της Χρέωσης των Προμηθευτών. Ζητήσαμε από τον κ. Μπουλαξή πλέον των υπολοίπων, να διευρυνθεί και σε αυτό το επίπεδο η έρευνα για την λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι στις αρμοδιότητες της Ρ.Α.Ε., εφόσον αποδειχθούν, πρακτικές οι οποίες είναι πέρα από τα όρια της ελεύθερης αγοράς και έχουν ως στόχο την προσβολή της Χρέωσης Προμηθευτών, να επιβάλλει τις ανάλογες ποινές. Αναμένουμε τα αποτελέσματα από την αυριανή Ολομέλεια της Ρ.Α.Ε., όσον αφορά την μεθοδολογία στην Χρέωση Προμηθευτών, και επιφυλασσόμαστε για εκ νέου επίσημη παρέμβαση εφόσον δεν επανέλθει σε ομαλότητα η κατάσταση.

Στην συνέχεια ενημερώσαμε τον κ. Μπουλαξή ότι έχουμε καταθέσει επίσημα αιτήματα σε Λ.ΑΓ.Η.Ε. και Α.Δ.Μ.Η.Ε όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. και της Χρέωσης Προμηθευτών και αναμένουμε άμεσα απαντήσεις. Παραδώσαμε, επίσημα έγγραφα, τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στην έρευνα της Ρ.Α.Ε. σε σχέση με την Δ.Ε.Η. και την απόδοση του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε. κ. Μπουλαξή, παρόλο που η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για περιορισμένο χρόνο, για την αλλαγή του χρόνου της συζήτησης ώστε να αναλυθούν ακόμα και σε ωριαία βάση τα στοιχεία τα οποία παρουσιάσαμε για την λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην συνέχεια οι κ.κ. Παναγής, Παπακυριακού και Μπογδάνης είχαν συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. κ. Παναγιωτάκη. Τα κυρίαρχα θέματα ήταν οι πληρωμές της Δ.Ε.Η. προς τους παραγωγούς Α.Π.Ε. (απόδοση Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ) και η στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει η Δ.Ε.Η. όσον αφορά την Χρέωση Προμηθευτών. Ο κ. Παναγιωτάκης μας ενημέρωσε για την δυσμενή κατάσταση της Δ.Ε.Η., τα σοβαρά ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και την κωλυσιεργία-γραφειοκρατία που υπάρχει εκ μέρους του Δημοσίου στην καταβολή σημαντικών ποσών προς την Δ.Ε.Η. Τα ποσά αυτά δεν αφορούν μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ,αλλά επεκτείνονται στην διαδικασία απόσχισης του Α.Δ.Μ.Η.Ε. από την Δ.Ε.Η. και φτάνουν μέχρι και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Όπως είχαμε αναφέρει σε δελτίο τύπου μας από 6/2/2017, ο Υπουργός Π.ΕΝ. είχε δεσμευθεί στην συνάντηση μας στης 3/2/2017 για την άμεση καταβολή στην Δ.Ε.Η. των ποσών τα οποία αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια (ληξιπρόθεσμες οφειλές και προπληρωμή καταναλώσεων του 2017).

«...Από την μεριά του Υπ. κ. Σταθάκη ως επιπλέον ενέργειες στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας , που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, δρομολογούνται δομικές αλλαγές, καταβολή οφειλών της κεντρικής κυβέρνησης στην ΔΕΗ και προεξόφληση των καταναλώσεων για το 2017 (συνολικά περίπου 330εκατ ευρώ)...»

Ο Προέδρος της Δ.Ε.Η. μας επιβεβαίωσε ότι τα εν λόγω ποσά δεν έχουν δοθεί ακόμα στην Δ.Ε.Η., ενώ επανέλαβε την δέσμευση του ότι εφόσον δοθούν, θα υπάρξει άμεση απόδοση του μεγαλύτερου ποσοστού στον Ε.Λ.Α.Π.Ε.

Όσον αφορά την Χρέωση Προμηθευτών και την στάση πληρωμών της Δ.Ε.Η., ο κ. Παναγιωτάκης μας ενημέρωσε ότι η Δ.Ε.Η., παρόλο που έχει τις αντιρρήσεις της, είναι διατεθειμένη να επωμιστεί το 90% της Χρέωσης Προμηθευτών (μερίδιο αγοράς στην λιανική) με βάση τον ν.4414/2016 και την μελέτη που εκπονήθηκε για τον ν.4414/2016. Αναμένει την επικείμενη απόφαση της Ρ.Α.Ε. για την μεθοδολογία της Χρέωσης Προμηθευτών ώστε να επανεξεταστεί η στάση της Δ.Ε.Η. όσον αφορά την ομαλοποίηση των πληρωμών. Εκφράσαμε την έντονη διαφωνία μας σε σχέση με την πρακτική της Δ.Ε.Η. και την επιχειρηματολογίας της, καθώς ο νόμος έχει ισχύ για όλους ανεξαρτήτως μεγέθους και βαρύτητας. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει από την αρχή του 2017 όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο τόσο της Χρέωσης των Προμηθευτών αλλά και του Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ. Δεν μπορεί κανένας να αναφέρεται και να εκθειάζει την ελεύθερη αγορά όταν δεν εφαρμόζονται απαρέγκλιτα και από όλους οι νόμοι που την διέπουν.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Η. για την προγραμματισμένη συνάντηση και αναμένουμε τις εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών.

Τέλος, παρόλη την ιδιαιτερότητα και βαρύτητα των συναντήσεων και παρεμβάσεων που είχαμε στης 14/2/2016, μέλη της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. και του Προεδρείου της, συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φωτοβολταϊκών παραγωγών στον Υ.ΠΕ.Ν. Αναμφισβήτητα αποδεικνύεται ότι στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες οι οποίες είναι προς όφελος των παραγωγών από φ/β».

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Δεσμεύσεις Παναγιωτάκη για τη χρέωση προμηθευτή σε εκπροσώπους των φ/β – Επίσημη καταγγελία στη ΡΑΕ