Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ

ΠΟΣΠΗΕΦ

Στις 9/2/2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  στο Grand Hotel Palace η ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε από τις 10:00 με ξενάγηση, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, με την διεθνούς φήμης ξεναγό κα. Κούκουρα Ευγενία. Παράλληλα για τα παιδιά των συμμετεχόντων στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας, υπήρξε ειδικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων από τις 11:00 ως τις 17:00 στο κέντρο διάδοσης επιστημών NOESIS, η ψυχαγωγία των παιδιών συνεχίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου με ειδικούς παιδαγωγούς και εκπληκτικές δραστηριότητες.

Στις 17:00 πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα, διάρκειας 1:45 ώρας , κατά την οποία υπήρξε αναλυτική ενημέρωση των μελών μας, και όχι μόνο, σε κεντρικούς τομείς των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά.

 

Στον πρόλογο του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μπογδάνης Σπύρος ανέφερε χαρακτηριστικά « η Ομοσπονδία εξελίσσοντας την ετήσια εκδήλωση της και διαβλέποντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς διοργανώνει την σημερινή ενημερωτική ημερίδα κατά την οποία θα αναλυθούν οι κεντρικοί τομείς των επενδύσεων στα φωτοβολταϊκά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να φιλοξενούμε σήμερα στην ετήσια εκδήλωση μας αφενός μεν τον καθ. κ Παντελή Μπίσκα αφετέρου δε, τέσσερις από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα υλοποίησης επενδύσεων στις ΑΠΕ». Στην συνέχεια ακολούθησαν οι σχετικές παρουσιάσεις :

image3

  1. Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τον πρόεδρο της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χατζηδημητρίου Αλέξανδρο.
  2. Για τις αγορές του TARGET MODEL και τις υποχρεώσεις των νέων ΑΠΕ από τον καθ. ΑΠΘ κ. Παντελή Μπίσκα.
  3. Για τις υπηρεσίες της OPTIMUS ENERGY (Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης) από τον πρόεδρο της κ. Μπασλή Κωσταντίνο.
  4. Για τις υπηρεσίες ανάπτυξης και κατασκευής Φ/Β σταθμών από τον κ. Τομαρά Κωσταντίνο αναπλ. γεν. διευθυντή της εταιρείας ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
  5. Για τις υπηρεσίες ανάπτυξης και κατασκευής Φ/Β σταθμών από τον πρόεδρο της VOLTALIA A.E κ. Μαρινάκη Γρηγόριο.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους καλεσμένους μας για την παρουσίαση των άκρως ενδιαφέροντων θεμάτων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και από την πολυπληθή συμμετοχή των επενδυτών, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.

Στις 19:50 ξεκίνησε η κεντρική ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας με την συμμετοχή 250 και πλέον ατόμων στην οποία υπήρξαν χαιρετισμοί από τους ακόλουθους καλεσμένους μας:

image5

Ο Γ.Γ Ορυκτού Πλούτου ΥΠΕΝ κος Βερροιόπουλος Μιχάλης ο οποίος, πλέον των υπολοίπων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ο ήλιος και ο άνεμος είναι τα μεγάλα μας όπλα. Θέλουμε όχι μόνο τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά και απλοί άνθρωποι να συμμετάσχουν και να καρπωθούν τα οφέλη αυτού του είδους της ενέργειας», ενώ εξήρε την αποτελεσματική προσπάθεια της Ομοσπονδίας στις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στις ΑΠΕ.

Ο Εκπρόσωπος του Υπ. ΠΕΝ κος Τσέκερης Δημήτριος ο οποίος αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση της αγοράς των ΑΠΕ στο πλαίσιο που θέτει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα καλώντας τους παραγωγούς να τοποθετηθούν εκ νέου στην Αγορά αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κου Τσέκερη για την Ομοσπονδία όπου ανέφερε «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Ομοσπονδία καταθέτει συνεχώς τεκμηριωμένες και πλήρως κοστολογημένες προτάσεις, ανεξαρτήτως εάν ως ΥΠΕΝ συμφωνούμε σε αυτές, τόσο σε επίπεδο των δημόσιων διαβουλεύσεων όσο και σε σημαντικά θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος μίλησε για την «Πράσινη Πολιτική» της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης της αγοράς των ΑΠΕ χωρίς τις στρεβλώσεις των προηγούμενων χρόνων ενώ συνεχάρη τους παραγωγούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής για την απόφασή τους να συστήσουν Ενεργειακή Κοινότητα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου ανακοίνωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης θα είναι η πρώτη που θα αποκτήσει ηλεκτροκίνητο στόλο οχημάτων. Για το έργο που θα «κυλήσει σε τροχούς» τον επόμενο χρόνο, συνεργάζεται η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με οκτώ Δήμους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Γιουτίκας, παρουσιάζοντας τις δράσεις για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της Περιφέρειας που ως κεντρικό στόχο έχει την εξοικονόμηση ενέργειας. Η Περιφέρεια, πρόσθεσε ο κ. Γιουτίκας, υποστηρίζει την δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε ιδιαίτερα ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες να αποκτήσουν ενεργειακή επάρκεια.

Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρώην υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό και την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπως επίσης σε ειδικά χωροταξικά σχέδια που θα ξεκαθαρίζουν τον χάρτη για δραστηριότητες σε ενεργειακά projects.

Ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Αρβανιτίδης τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο που κατάρτισε η κυβέρνηση για την Ενέργεια, θα έπρεπε να βλέπει μακρύτερα, ως το 2050 και όχι μόνο ως το 2030, ενώ θα έπρεπε να γίνεται αναφορά στο πως θα επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει. Ο κ. Αρβανιτίδης, τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει την συνδυαστική ανάπτυξη ενεργειακών έργων με δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Βασίλης Τσολακίδης αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ για το 2030, βάσει των οποίων πρέπει να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και να φτάσουν στα 35 δις. ευρώ μέχρι το 2030, από τα οποία τα 9 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν σε υποδομές και δίκτυα. Σε ιδιαίτερη αναφορά προχώρησε σχετικά με την ετήσια εκδήλωση της Ομοσπονδίας η οποία γίνεται θεσμός στην Θεσσαλονίκη.

Ο Δ/ντής Δικτύου Χρηστών ΔΕΔΔΗΕ κ. Νικόλαος Δρόσος αναφέρθηκε στις αναμενόμενες επιπτώσεις που θα επιφέρει στα ηλεκτρικά δίκτυα η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των Φ/Β σταθμών που εισέρχονται στο δίκτυο. Τόνισε ότι, όπως φαίνεται σε μια νέα περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης, αναπόφευκτα θα τεθεί θέμα απορρόφησης ισχύος από τα υφιστάμενα δίκτυα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. κ Παναγής Γιάννης αναφέρθηκε στο ότι το 2019 θα αποτελέσει χρονιά - σταθμός για τα Φωτοβολταϊκά και σηματωρό για τις ταχύτατες εξελίξεις που θα υπάρξουν στα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο κ. Παναγής αναγνώρισε ότι οι ΑΠΕ και τα Φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε θετικό δρόμο, αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχουν και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Συγκεκριμένα, ζήτησε τον εξορθολογισμό, αν όχι την κατάργηση, της Διακοψιμότητας (Μ.Τ.Α.Ε), ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί ισοδύναμο μέτρο που θα καλύψει ενδεχόμενο κενό από την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι επενδυτές, οι Έλληνες της καθαρής ενέργειας που επένδυσαν στο παρελθόν στις ΑΠΕ, πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία, γιατί αυτοί είναι που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και όχι κάποιοι ξένοι που θα φέρουν τα λεφτά τους από έξω.

image7

Ιδιαίτερα είπε, θα πρέπει να στηριχθούν οι επενδύσεις στις νέες ΑΠΕ και οι Ενεργειακές Κοινότητες καθώς μέσα από αυτές θα μπορέσουν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί, λόγω των αλλαγών που φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο, να συνεχίσουν να επενδύουν σε Φ/Β πάρκα.

Τέλος, αναφέρθηκε στα σημαντικά οργανωτικά βήματα που έχει κάνει η Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ. για να στηρίξει τους Συλλόγους της και τα μέλη τους. Η Ομοσπονδία, τόνισε ο κ. Παναγής, απέκτησε επιχειρησιακή μορφή και έδρα, πιστοποιήθηκε κατά ISO και αιτήθηκε, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τη χρηματοδότηση προγράμματος κατάρτισης των μελών της.

Στη συνέχεια στο βήμα προσήλθε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης ο οποίος τόνισε την αποτελεσματική πολιτική που χαρακτηρίζει την Ομοσπονδία η οποία επιβεβαιώνεται και από την παρουσία τόσων έγκριτων φορέων και παραγόντων στην σημερινή γιορτή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τέσσερις κοινές ιδιότητες της ΔΕΗ και της Ομοσπονδίας λέγοντας συγκεκριμένα :

«...Είμαστε συνάδελφοι πιά καθώς και η ΔΕΗ μετά την οργανική απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μετατρέπεται σε Πράσινη Επιχείρηση, που βάσει προγραμματισμού ως το 2022 θα παράγει 600 ΜW ενώ μέχρι το 2030 η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα φτάσει τα 2GW , δηλαδή 15πλασια πράσινη ενέργεια από ότι παράγει σήμερα.

Μολονότι η Ομοσπονδία ασχολείται με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών είναι παράγοντας της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εξάλλου και η ΔΕΗ.

Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας έχουν αποδείξει, κάτω από δύσκολες συνθήκες με την στήριξη τους, ότι αναγνωρίζουν τον ρόλο της ΔΕΗ τόσο στον ενεργειακό χώρο όσο και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Μιλάω και σας θεωρώ φίλους, μια φιλία σταθερή, ειλικρινής που σμιλεύτηκε σε δύσκολες καταστάσεις...»

image8

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που επιτέλους αποκτά η χώρα, ενώ πρέπει να γίνουν πολλά και σε πολλούς τομείς για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, όπως παρεμβάσεις στη ΡΑΕ, στο αρμόδιο Υπουργείο, σε επίπεδο υπηρεσιών όπως η Αρχαιολογική υπηρεσία, τα Δασαρχεία, αλλά και για την ενίσχυση του ΔΕΔΔΗΕ. Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και θα πρέπει να μην υποσκάπτεται, ενώ απάντησε στα δημοσιεύματα περί αύξησης των τιμών του ρεύματος, ότι «..η ΔΕΗ μέχρι και σήμερα δεν έχει αναπροσαρμόσει τις τιμές ρεύματος..» προσθέτοντας ότι «..οι Έλληνες αγρότες πληρώνουν τις χαμηλότερες τιμές από όλους τους Έλληνες, εκτός ειδικών περιπτώσεων..».

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που αφορούν την ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ δεν είναι προβληματική επιχείρηση. Μία επιχείρηση η οποία από το 2015 έχει υλοποιήσει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ και φέτος θα κάνει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ, έχει μειώσει το δανεισμό της κατά 1 δις. και έχει καταβάλει φόρους 1,5 δισ., δεν μπορεί να θεωρηθεί προβληματική. Το πρόβλημα της ΔΕΗ, πρόσθεσε, συνίσταται στη μείωση του περιθωρίου κέρδους καθώς η Εταιρεία έχει απορροφήσει και το κόστος από την οριακή τιμή συστήματος και τα δικαιώματα διοξειδίου του Άνθρακα.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στο άγονο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Τονίζοντας ότι η Επιχείρηση, σε συνεννόηση με την ΕΕ, θα προκηρύξει πολύ σύντομα νέο διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει υπό καλύτερους όρους. Αναμένοντας την έγκριση των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος από την Κοινότητα, ρυθμίζοντας την αξιόπιστη τροφοδοσία της Μελίτης ενώ με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το προσωπικό της μονάδας Μεγαλόπολης έχει μειωθεί κατά 400 άτομα. Οι δύο αυτές μονάδες, τόνισε, γίνονται πλέον κερδοφόρες.

Στις 21:30 ακολούθησε το δείπνο των καλεσμένων μας όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας.

image9

Η Ομοσπονδία ευχαριστεί ιδιαίτερα τα μέλη της, τους επίσημους καλεσμένους της και τους χορηγούς για την
έμπρακτη στήριξη τους.
1. OPTIMUS ENERGY : ΦΟΡΕΑΣ ΣΩΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ
2. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε : ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
3. VOLTALIA Α.Ε : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
5. SURVEY DIGITAL: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
6. PV - LOG : ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
7. ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ : ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
8. WORLD ENERGY NEWS : ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ανανεώνουμε το κάλεσμα μας για την επόμενη ετήσια εκδήλωση το 2020, όπου αναμένονται σημαντικές
εξελίξεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση της ΠΟΣΠΗΕΦ