Σε φυλάκιση οδηγεί επενδυτές φ/β το «δεν πληρώνω» του ΛΑΓΗΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ: b2green.gr

Σε μεγάλη αναστάτωση, αν όχι σε απόγνωση, βρίσκονται χιλιάδες κάτοχοι φωτοβολταϊκών πάρκων, οι οποίοι λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ αδυνατούν να καταβάλλουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στα τιμολόγια που έχουν κόψει προς τον Λειτουργό. Και βρίσκονται σε απόγνωση καθώς κινδυνεύουν πλέον ακόμα και με φυλάκιση, με βάση το νέο καθεστώς αντιμετώπισης των οφειλετών του δημοσίου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των εσόδων του προϋπολογισμού (τα οποία για δεύτερο μήνα βρίσκονται σε καθίζηση και μακριά από τους στόχους) η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει καμπάνια είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιείται και το μέτρο της ποινικής δίωξης για χρέη προς το δημόσιο. Ο νόμος ορίζει μεταξύ άλλων ότι «όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο. Υ.) (...) χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ». Ο χρόνος φυλάκισης καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύμηνη.

Προκειμένου να υποβληθεί ποινική δίωξη αρκεί τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ και να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη, η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ., αλλά, αντίθετα, είναι υποχρεωτική (ενέργεια που ασκείται κατά δεσμία αρμοδιότητα). Ο κ. Θεοχάρης εφιστά μάλιστα την προσοχή των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, αλλιώς τους «απειλεί» ουσιαστικά με πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κλπ.).

Με τους παραγωγούς ΑΠΕ ωστόσο, και ειδικά με τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, ισχύει το εξής παράδοξο. Καλούνται να αποδώσουν ΦΠΑ που ποτέ δεν εισέπραξαν και όταν δεν έχουν δικά τους χρήματα για να τον καλύψουν (για πόσους μήνες άραγε θα μπορούσαν να έχουν ίδια κεφάλαια) θεωρούνται οφειλέτες του δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη. Με βάση τα παραπάνω, παρότι χρωστούν όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά με ευθύνη του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος είναι δημόσια υπηρεσία, κινδυνεύουν να υποστούν βαριές διώξεις και ποινές. Κάποιοι δε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη κατηγορούμενοι. Βεβαίως δεν είναι η μοναδική επαγγελματική ομάδα στην οποία το δημόσιο χρωστάει χρήματα και δεν δέχεται, τουλάχιστον, να συμψηφίσει οφειλές με απαιτήσεις. Ωστόσο πρόκειται για χιλιάδες επαγγελματίες, κατά κανόνα μικρούς, οι οποίοι έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα κυκεώνα αλλεπάλληλων αρνητικών για το εισόδημα τους αποφάσεων, με τον κίνδυνο φυλάκισης να αποτελεί «το κερασάκι στην τούρτα»
- See more at: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=629&lang=el#sthash.Xf3EyDW5.dpuf

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Σε φυλάκιση οδηγεί επενδυτές φ/β το «δεν πληρώνω» του ΛΑΓΗΕ