ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ παραγρ. 9, άρθρου 25 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3846/2010

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ παραγρ. 9, άρθρου 25 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3846/2010
Επιστολή του Συλλόγου μας προς τους κ.κ.Υπουργούς Βρούτση, Στουρνάρα και Λιβιεράτο σχετικά με την ασφάλιση των παραγωγών ηλ. ενέργειας από φωτοβολταϊκά..

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
από ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Σ.Π.Η.Ε.Φ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ (υπό ίδρυση)
ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ 3 - ΣΕΡΡΕΣ
ΤΗΛ: 6972217676
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αριθ. Πρωτ. 4

ΣΕΡΡΕΣ 9/12/2012
ΠΡΟΣ
1. κ. Γ. Βρούτση , Υπουργό Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
2. κ. Γ. Στουρνάρα , Υπουργό Οικονομικών
3. κ. Ευαγ. Λιβιεράτο , Υπουργό περιβάλλοντος , Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ παραγρ. 9, άρθρου 25 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3846/2010
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 25 του Ν.3846/2010, τα φυσικά πρόσωπα ή τα μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3%, που εγκαθιστούν φωτοβολταΐκό σύστημα ισχύος πάνω από 20kw είτε σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα, σε όλη την επικράτεια υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.
κ.κ. Υπουργοί,
η διατύπωση της παραπάνω διάταξης είναι ασαφής και δεν διευκρινίζει αν αφορά και όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα. Ζητούμε την τροποποίηση της παραπάνω διάταξης και την μη υποχρεωτική ασφάλιση των ανωτέρω στον Ο.Α.Ε.Ε. εφόσον είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα για τους εξής λόγους:
1. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να υποχρεώνονται οι πολίτες να ασφαλίζονται σε περισσότερους από ένα ασφαλιστικό φορέα.
2. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης :
• Λόγω του ότι η επένδυσή τους είναι εντάσεως κεφαλαίου και δανεισμένη από τις τράπεζες με υψηλότοκα επιτόκια (της τάξης του 10%) , πρέπει να καταβάλλουν ετησίως περίπου το 70% του τζίρου τους για τοκοχρεολύσια .
• Λόγω των καθυστερήσεων εξόφλησης της παραγόμενης ενέργειας από το ΛΑΓΗΕ για πάνω από πέντε μήνες , ενώ παράλληλα πρέπει να καταβάλλουν τα τοκοχρεολύσια και το ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.
• Λόγω της πρόσφατης άδικης επιβολής έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών ποσοστού από 25% έως 30% που οδηγεί πλέον τις επιχειρήσεις σε χρεοκοπία.
3. Οι επενδύσεις των φωτοβολταϊκών την τελευταία διετία και εν μέσω κρίσης δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και έφεραν εκατομμύρια έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό . Μετά τις πρόσφατες μειώσεις στη τιμή της πωλούμενης ενέργειας για νέες επενδύσεις και την επιβολή της άδικης έκτακτης εισφοράς , ο κλάδος θα καταρρεύσει και χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

κ.κ. Υπουργοί,
για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και την τροποποίησή της ως εξής:
«Τα φυσικά πρόσωπα ή τα μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε. με ποσοστό τουλάχιστον 3%, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα είτε σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα, σε όλη την επικράτεια και δεν είναι ασφαλισμένα σε άλλο κύριο ασφαλιστικό φορέα, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε., εφόσον ο μέσος όρος των εισοδημάτων από την εν λόγω δραστηριότητα των τριών (3) πρώτων ετών από την έναρξη επαγγέλματος, όπως προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., υπερβαίνει το400πλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
Κατά την πρώτη τριετία από την έναρξη του επαγγέλματος οι ανωτέρω ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Γ.Α ή προαιρετικά στον Ο.Α.Ε.Ε., υποχρεούμενοι να προσκομίσουν στον Ο.Α.Ε.Ε. βεβαίωση του Ο.Γ.Α. περί της ασφάλισής τους.
Επίσης, τα πρόσωπα των παραπάνω περιπτώσεων που μετά την πρώτη τριετία, εξαιρούνται από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. λόγω εισοδηματικού κριτηρίου, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Γ.Α., υποχρεούμενα να προσκομίσουν στον Ο.Α.Ε.Ε. βεβαίωση του Ο.Γ.Α. περί της ασφάλισής τους, προκειμένου να τους χορηγηθεί οριστικά η εξαίρεσή τους από τον Ο.Α.Ε.Ε..»

κ.κ. Υπουργοί,
θεωρούμε βέβαιο ότι θα κατανοήσετε το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ζητούμενη προς κατάργηση διάταξη , καθώς και τις ωφέλειες που θα προκύψουν από την τροποποίησή της για την Εθνική οικονομία και τους πολίτες και θα προχωρήσετε άμεσα στην προτεινόμενη τροποποίησή της.

Μετά τιμής

Για το προσωρινό Δ.Σ. του Σ.Π.Η.Ε.Φ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Γ. Μπάτζιος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ.κ. Βουλευτές Ν. Σερρών

Home ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ παραγρ. 9, άρθρου 25 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3846/2010