Τι είπε η τρόικα στους φορείς, για το new deal των φωτοβολταϊκών

ΠΗΓΗ: energypress

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ταμείου ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ από το 2015 και μετά, όταν θα έχει καταργηθεί η έκτακτη εισφορά που ισχύει σήμερα και πληρώνουν οι λειτουργούντες παραγωγοί ΑΠΕ, επεσήμαναν οι εκπρόσωποι τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που συναντήθηκαν την Πέμπτη με τους φορείς των ΑΠΕ.

Στη συνάντηση, την τρόικα εκπροσώπησαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, ενώ ήταν παρόντα και δύο στελέχη του ΥΠΕΚΑ. Από την πλευρά των φορέων εκπροσωπήθηκαν ο ΣΕΦ, ο ΣΠΕΦ, ο ΠΑΣΥΦ, ο ΕΣΗΑΠΕ και η αρτισύστατη Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν, αφενός μεν τα χαρακτηριστικά της προτιμητέας λύσης για τους εν λειτουργία σταθμούς ΑΠΕ, αφετέρου δε το χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή μίλησαν για μοντέλο που θα πρέπει να είναι εθελοντικό, μόνιμο, δίκαιο, και όχι οριζόντιο. Επίσης ότι θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο, για να εφαρμοστεί όμως από το 2015 (εκτός και αν συμφωνηθεί να καταργηθεί άμεσα η έκτακτη εισφορά και να εφαρμοστεί άμεσα το νέο μοντέλο). Πρακτικά πρόκειται για το new deal το οποίο προτίθεται (και είναι υποχρεωμένο) να προτείνει προς τους επενδυτές φωτοβολταϊκών το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου σε βάθος χρόνου να μην δημιουργούνται νέα ανοίγματα στο λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Ωστόσο κανένα απολύτως στοιχείο δεν δόθηκε για το τι θα περιλαμβάνει αυτό το μοντέλο, παρότι οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν επίμονα ενημέρωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιόπιστων συνομιλητών του energypress στην πραγματικότητα, πέραν του ότι θα συμμετάσχουν και οι τράπεζες στο μοντέλο, (Βλέπε http://www.energypress.gr/news/Apo-tis-trapezes-pernaei-to-new-deal-twn-fwtoboltaikwn) δεν υπάρχει επεξεργασμένη πρόταση από το ΥΠΕΚΑ, πάνω στην οποία να γίνει οργανωμένη συζήτηση. Οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ δήλωσαν ότι επιθυμούν την υποβολή προτάσεων από τους φορείς, ενώ οι τελευταίοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι το υπουργείο δεν συζητά μαζί τους.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θεωρείται δεδομένη, με μια λογική όμως «που να μην καλεί τον καταναλωτή να πληρώσει τα κέρδη των επενδυτών». Αντίθετα οι εκπρόσωποι της τρόικας αλλά και του ΥΠΕΚΑ επανέλαβαν ότι πρόκειται για μια κρίση για το ξεπέρασμα της οποίας «όλοι πρέπει να συνεισφέρουν και κανείς δεν μπορεί να κρατήσει μη βιώσιμα κεκτημένα».

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά:

Την Πέμπτη 13-06-2013 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών συνάντηση μεταξύ των φορέων του κλάδου των φωτοβολταϊκών, της Τρόικας, και του ΥΠΕΚΑ.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, των συλλόγων ΠΑΣΥΦ, ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ, εκπρόσωποι των αιολικών και οι εκπρόσωποι της τρόικας και του ΥΠΕΚΑ.

Η αντιπροσωπεία της Τρόικας στην τοποθέτηση της έκανε αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ στην χώρα μας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα των οποίων οι αποφάσεις για τον τρόπο επίλυσής τους πρέπει να παρθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Από την πλευρά της τρόικας δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι αυτό που θέλουν είναι να εξυγιανθεί ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και να μηδενιστεί το έλλειμμά του. Το τι μέτρα θα παρθούν είναι καθαρά θέμα του ΥΠΕΚΑ.

Πάνω στο θέμα των μέτρων που πρέπει να παρθούν επακολούθησε μια γενική συζήτηση με όλους τους φορείς για τα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, και ειδικότερα για το θέμα της επιβολής της έκτακτης εισφοράς όπως επίσης και για την φημολογούμενη αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών.

Η θέση της Ομοσπονδίας, με την οποία συμφώνησαν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους φορείς, είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για τη μείωση των εγγυημένων τιμών των υπογεγραμμένων συμβολαίων.

Ο κ. Λουμάκης του ΣΠΕΦ δήλωσε ότι διατηρώντας την υπάρχουσα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών, με την αντικατάσταση της ΟΤΣ από το ΜΜΚ και με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σε μικρότερα επίπεδα απ'ότι απαιτείται από το μνημόνιο για τον Ιούλιο του 2013, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού θα μηδενιστεί μέχρι το 2014.

Ο κ. Καλογεράκης του ΠΑΣΥΦ δήλωσε ότι σε περίπτωση που γίνει μονομερώς από το ΥΠΕΚΑ η προσβολή των υπογεγραμμένων συμβάσεων θα ακολουθήσει πλήθος προσφυγών στα δικαστήρια, πράγμα που θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα ενόψει του ενιαίου ευρωπαϊκού ΑΔΜΗΕ που πρόκειται να δημιουργηθεί από το 2014.

Ο κ. Νίκας της Ομοσπονδίας δήλωσε ότι η οποιαδήποτε οριζόντια εισφορά αλληλεγγύης είναι εξορισμού άδικη καθώς οδηγεί κάποιες εταιρείες σε χρεωκοπία. Πρότεινε να συσταθεί μία ομάδα εργασίας με συμμετοχή όλως των παρευρισκόμενων φορέων αλλά και του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ προκειμένου να προκύψει μια κοινή πρόταση επίλυσης του προβλήματος.

Δυστυχώς στην συζήτηση, από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ έγινε ο ατυχής παραλληλισμός των επενδύσεων στις ΑΠΕ με τις επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές λέγοντας ότι όπως κάποιοι που επένδυσαν σε ομόλογα και μετοχές ανέλαβαν ρίσκο, έτσι και οι επενδυτές που επένδυσαν στις ΑΠΕ πρέπει να αναλάβουν παρόμοιο ρίσκο.

Απάντηση στα παραπάνω έδωσε ο κ. Τόκας της ομοσπονδίας λέγοντας: « δεν μπορεί να συγκρίνετε άυλες επενδύσεις που έχουν χαρακτήρα τζόγου, με παραγωγικές επενδύσεις σε εξοπλισμό που παράγουν μάλιστα πρωτογενές προϊόν. Τελικά δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, είτε οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ έχουν λάθος ενημέρωση για την αγορά, είτε δεν γνωρίζουν τι σημαίνει τζόγος και τι σημαίνει επένδυση. Ότι από τα δύο και να συμβαίνει είναι εξίσου επικίνδυνο». Στα ίδια πλαίσια με τον κύριο Τόκα τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κ. Παναγής και κ. Ιωαννίδης.

Στη συζήτηση πάνω στο θέμα που έθεσε ο ΣΠΕΦ για την παραμετροποίηση της έκτακτης εισφοράς η εισήγηση της Ομοσπονδίας ήταν ότι για να υπάρχει πλήρης αντικειμενικότητα, στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς, θα πρέπει στον τύπο υπολογισμού που προτείνει ο ΣΠΕΦ, να προστεθεί και μία παράμετρος που θα εισάγει το κόστος χρήματος των επενδύσεων.
Αποφασίστηκε να προχωρήσει η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ η οποία θα συγκληθεί άμεσα προκειμένου να καταλήξει σε μια κοινής αποδοχής λύση του προβλήματος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τελικά από την χθεσινή συνάντηση, βγήκε και ...λαγός!"

Home Τι είπε η τρόικα στους φορείς, για το new deal των φωτοβολταϊκών