ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΟΥ Ν. 4093/2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΟΥ Ν. 4093/2012

Επιστολή του Συλλόγου μας προς την ηγεσία του ΥΠ.Ε.Κ.Α για τις ρυθμίσεις για τα Φ/Β...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
από ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Σ.Π.Η.Ε.Φ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ (υπό ίδρυση)
ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ 3 - ΣΕΡΡΕΣ
ΤΗΛ: 6972217676
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 5
ΣΕΡΡΕΣ 9/12/2012

Προς
1) κ. ΕΥ. ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ , Υπουργό Π.Ε.Κ.Α.
2) κ. ΑΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ , Υφ. Π.Ε.Κ.Α.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΟΥ Ν. 4093/2012

Αξιότιμoι κ.κ. Υπουργοί,
στο νόμο 4093/2012 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή πέραν των διατάξεων για την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών που θα οδηγήσει στη χρεωκοπία χιλιάδες μικροεπενδυτές , προβλέπεται ότι για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είχε συναφθεί σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, έως την έναρξη ισχύος του , ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, με την προϋπόθεση ότι η ενεργοποίηση της σύνδεσής τους θα λάβει χώρα μέχρι την 12/3/2013.
κ.κ. Υπουργοί,
η εν λόγω διάταξη , οδηγεί σε απόγνωση εκατοντάδες μικροεπενδυτές που μετά από γραφειοκρατικό αγώνα δύο ετών βρίσκονται στη φάση υλοποίησης της επένδυσης τους και δεν προλαβαίνουν να την υλοποιήσουν λόγω ελλείψεων εξοπλισμού στην αγορά (panels, inverter) και αδυναμίας των κατασκευαστών να ανταποκριθούν στο πλήθος των ανειλημμένων εγκαταστάσεων σε τόσο μικρό χρόνο.
κ.κ. Υπουργοί,
θεωρούμε ότι η εν λόγω ρύθμιση ,που ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους , ανατρέπει τον επενδυτικό σχεδιασμό των επενδυτών, που έχουν μέχρι τώρα υποστεί μεγάλο μέρος των δαπανών της επένδυσης (κόστος σύνδεσης, εγγυητική επιστολή , προκαταβολές σε εργολάβους , κατασκευή μέρους του έργου ) και τους οδηγεί σε αδυναμία ολοκλήρωσης της επένδυσης τους και σε οικονομική καταστροφή. Πολλοί επενδυτές που είχαν έγκριση δανείου από την Αγροτική τράπεζα και προσέρχονται μετά την πώληση της για να υπογράψουν την δανειακή σύμβαση , βρίσκονται αντιμέτωποι με επιπλέον απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια από τους παραγωγούς και τους αναγκάζει να στραφούν σε αναζήτηση χρηματοδότησης από την αρχή σε άλλες τράπεζες. Την ίδια τύχη έχουν και όσοι είχαν συμβληθεί με την ATE leasing που βρίσκεται υπό εκκαθάριση. Η προσφυγή τους σε άλλη τράπεζα, για νέα δανειοδότηση απαιτεί διάστημα από τρεις έως πέντε μήνες, αλλά η προθεσμία για όλους σχεδόν τους παραπάνω επενδυτές λήγει τον Δεκέμβριο του 2012 ή τον Ιανουάριο του 2013. Χάνουν δηλαδή τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το έργο χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμία ευθύνη, πέραν του ότι θα υποστούν και μεγάλη ζημιά από τις μέχρι σήμερα δαπάνες οι οποίες θα χαθούν αν δεν μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο.
Πέραν των ανωτέρω και όσοι κατορθώνουν να υλοποιήσουν το έργο τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδυναμία της ΔΕΔΔΗΕ να ολοκληρώσει τα έργα σύνδεσης και να ενεργοποιήσει έγκαιρα τις εγκαταστάσεις.
Για τους λόγους αυτούς και πριν οδηγήσετε στη καταστροφή εκατοντάδες μικροεπενδυτές σας καλούμε να:
1. καταργήσετε τη παράγραφο Ι.2 του νόμου 4093/2012, που αφορά την έκτακτη εισφορά και να ανατεθεί η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για τις αιτίες που δημιουργούν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και τους τρόπους εξάλειψης του..
2. δώσετε μια επιπλέον προθεσμία τεσσάρων μηνών στους επενδυτές για την περαίωση των έργων που είχαν υπογεγραμμένες συμβάσεις έως την ψήφιση του ν.4093/2012 και έξι μηνών για όσους λήγει το 18μηνο προ της 12/3/2013.
3. προβλεφθεί ρύθμιση ώστε με την υποβολή δήλωσης ετοιμότητας από τους παραγωγούς, για την ενεργοποίηση της σύνδεσης, να διασφαλίζεται ταυτόχρονα η τιμή πώλησης της ΗΕ, χωρίς αυτό να συνδέεται με την ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης ή το χρονοδιάγραμμα κατασκευής αυτών για τα οποία δεν ευθύνεται ο παραγωγός.
4. προβείτε σε συστάσεις προς τις τράπεζες , προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις για την άμεση έγκριση των δανειοδοτήσεων των φωτοβολταϊκών σταθμών και την ομαλή εκταμίευση των ήδη εγκεκριμένων δανείων για τα ολοκληρωμένα έργα.
5. δώσετε την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους , οι οποίοι θα δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να υλοποιήσουν την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού, (εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη οι σχετικές εργασίες από τη ΔΕΗ), να τους δοθεί η δυνατότητα επιστροφής της εγγυητικής επιστολής που έχουν καταθέσει και του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο κόστος εργασιών σύνδεσης.

κ.κ. Υπουργοί,
πιστεύω ότι θα κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος και θα επανορθώσετε άμεσα.

Μετά τιμής

Γ. Μπάτζιος
Πρόεδρος προσωρινού Δ.Σ.
Σ.Π.Η.Ε.Φ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ.κ. Βουλευτές Ν. Σερρών

Home ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΟΥ Ν. 4093/2012