Μείωση της «χρέωσης προμηθευτή» μέχρι το Μάρτιο και κατάργηση μέχρι το τέλος του ΄18 προβλέπει το μνημόνιο

ΠΗΓΗ: energypress

Μέχρι το Μάρτιο του 2018 η «χρέωση προμηθευτή» θα πρέπει να απομειωθεί κατά το προβλεπόμενο ετήσιο πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για την πλήρη κατάργηση του μέτρου της «χρέωσης προμηθευτή» μέχρι το τέλος του 2018 και την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ με άλλο τρόπο, ενδεικτικά, μέσω των εγγυήσεων προέλευσης.

Αυτή είναι η ουσία των αναφορών που κάνει το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου στο θέμα της «χρέωσης προμηθευτή». Από το κείμενο προκύπτει επιπλέον ότι όλα τα παλιά υπόλοιπα που σχετίζονται με τη λογιστική αποτύπωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ πρέπει να ληφθούν υπόψη.

 

Ο λόγος για την οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ του έτους 2015, από όπου υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο υπέρ ΔΕΗ μέσω ΑΔΜΗΕ ποσού 42,168 εκ. ευρώ. Επίσης για την οριστική εκκαθάριση χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών (2012-2016), που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Το σύνολο αυτών των παλιών εκκρεμοτήτων, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Βάσει του τελευταίου Δελτίου του ΛΑΓΗΕ, το προβλεπόμενο πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για το 2018, εάν δεν υπάρξει καμία μεταβολή στο ΕΤΜΕΑΡ, είναι 237 εκατ. ευρώ. Εάν αφαιρεθούν τα παραπάνω 100 εκατ. ευρώ το προβλεπόμενο πλεόνασμα θα μειωθεί περίπου στα 137 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η απόδοση της «χρέωσης προμηθευτή» εκτιμάται σε 375 εκατ. ευρώ το χρόνο. Συνεπώς, εάν δεν υπάρξει άλλη μεταβολή, η "χρέωση προμηθευτή" θα χρειαστεί να καλύψει σε ετήσια βάση 238 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 137 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την «απομείωση» που αναφέρει το μνημόνιο.

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μείωση της «χρέωσης προμηθευτή» μέχρι το Μάρτιο και κατάργηση μέχρι το τέλος του ΄18 προβλέπει το μνημόνιο