Φιλίππου (ΛΑΓΗΕ): Υπάρχουν εναλλακτικές για τη μείωση της «χρέωσης προμηθευτών» - Στο επίκεντρο ο καταναλωτής

 Filipou

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  Φιλίππου (ΛΑΓΗΕ): Υπάρχουν εναλλακτικές για τη μείωση της «χρέωσης προμηθευτών»

 

ΠΗΓΗ: energypreess

Σε πολύ καλό σημείο έχει φτάσει πλέον η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις είναι πλέον οριακές, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Θοδωρή Παναγούλη και την εκπομπή Energy Week του SBC.

Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση είναι πλέον στους δυο μήνες περίπου, κάτι που, με όρους αγοράς, κρίνεται φυσιολογικό.

Ο κ. Φιλίππου αποδίδει σημαντικό μερίδιο για τη βελτίωση της κατάστασης στη συμβολή των προμηθευτών - και ιδίως της ΔΕΗ - οι οποίοι συλλέγουν τα έσοδα από τους καταναλωτές για να φτάσουν τα έσοδα στον Ειδικό Λογαριασμό.

Στόχος πλέον του ΛΑΓΗΕ είναι η βελτιω

μένη αυτή κατάσταση να διατηρηθεί, καθώς και να κρατηθεί το ισοζύγιο του Ειδικού Λογαριασμού.

Ο κ. Φιλίππου σημείωσε επίσης ότι απέδωσε η λεγόμενη «χρέωση προμηθευτή», καθώς για αυτό το έτος «έκλεισε» τη διαφορά που υπήρχε για το μηδενισμό του ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό, ώστε στο τέλος του 2017 αυτός να καταστεί πλεονασματικός.

Το έσοδο από τη «χρέωση προμηθευτών» είχε στηριχθεί στη λειτουργία του σημερινού μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό, εξήγησε ο κ. Φιλίππου αναφερόμενος στις αλλαγές που επέρχονται κατόπιν της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Οδεύοντας προς το target model, όπως είπε ο κ. Φιλίππου, το έσοδο αυτό θα έπρεπε να υποκατασταθεί. Εξάλλου, ήδη ο ν. 4414 προέβλεπε, πέραν αυτού του εσόδου, και ειδική αγορά εγγυήσεων προέλευσης, για την οποία τους τελευταίους μήνες ο ΛΑΓΗΕ εργάζεται ώστε να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις τόσο στην πολιτική ηγεσία, όσο και στη ΡΑΕ, συμπλήρωσε.

Στόχος του ΛΑΓΗΕ, σε ό,τι αφορά τα συστήματα των οποίων αυτή τη στιγμή έχει ο ίδιος, είναι να έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία για τη μετάβαση στο target model τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, με καθοριστικό το ρόλο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Συγχρόνως, ο ΛΑΓΗΕ εργάζεται ώστε μέχρι τότε να προστεθεί ένα νέο έσοδο σε ό,τι αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό, το οποίο θα αφορά τις εγγυήσεις προέλευσης. Αυτή θα είναι η πρόταση του ΛΑΓΗΕ προς την πολιτική ηγεσία και τη ΡΑΕ σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τη «χρέωση προμηθευτών», ώστε σταδιακά να αποκτηθεί μεγαλύτερη ευχέρεια και, στην πορεία προς το target model, περισσότερες επιλογές, μεταξύ των οποίων και η μείωση της «χρέωσης προμηθευτών».

Ο ΛΑΓΗΕ εδώ και χρόνια έχει εφαρμόσει ένα μοντέλο για την προστασία από τον κίνδυνο συναλλαγών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν φαινόμενα τύπου Energa και Hellas Power, που τελικά επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή. Το σύστημα πλέον έχει θωρακιστεί και αυτή την θωράκιση δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα της ίδρυσης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο κ. Φιλίππου εξήγησε ότι οι οργανωμένες αγορές έχουν δυο στόχους: αφενός να γίνονται οι συναλλαγές χωρίς κίνδυνο και αφετέρου να αναδεικνύονται σωστές τιμές, οι οποίες γίνονται γνωστές σε υποψήφιους επενδυτές και δημιουργούν συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχει την ευθύνη για το trading στην προθεσμιακή, την προημερήσια και την ενδοημερήσια αγορά, ενώ την αγορά εξισορρόπησης θα την «τρέχει» ο ΑΔΜΗΕ. Το Χρηματιστήριο με τις θυγατρικές του θα αναλάβουν και την εκκαθάριση αυτής της αγοράς.

Η δημιουργία της νέας εταιρείας «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας» θα προέλθει από το spin-off του κλάδου του ΛΑΓΗΕ που έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό και τη λειτουργία των αγορών. Οι κλάδοι που μείνουν στην υπάρχουσα εταιρεία ΛΑΓΗΕ, που θα μετονομαστεί σε «Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης». Αυτή η εταιρεία, που είναι ουσιαστικά η συνέχεια του παλιού ΔΕΣΜΗΕ, που μετατράπηκε σε ΛΑΓΗΕ, με το ίδιο ΑΦΜ, θα είναι αυτή που θα αντισυμβάλλεται με τους παραγωγούς.

Ο σχεδιασμός για αυτές τις αλλαγές γίνεται με επίκεντρο τον καταναλωτή, εμπορικό, βιομηχανικό και οικιακό και στοχεύουν στην επάρκεια εφοδιασμού, την προστασία του κλίματος και το κόστος παροχής των ενεργειακών προϊόντων, τόνισε, τέλος, ο κ. Φιλίππου.

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Φιλίππου (ΛΑΓΗΕ): Υπάρχουν εναλλακτικές για τη μείωση της «χρέωσης προμηθευτών» - Στο επίκεντρο ο καταναλωτής