Διαγωνισμοί για «εγγυήσεις προέλευσης» θα αντικαταστήσουν τη «χρέωση προμηθευτή» - Τι προβλέπει η πρόταση του Λειτουργού

ΠΗΓΗ: energypress

Τις λεπτομέρειες της νέας φόρμουλας για τον τρόπο συμμετοχής των προμηθευτών στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ επεξεργάζεται ο ΛΑΓΗΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος μηχανισμός που θα αντικαταστήσει το ΠΧΕΦΕΛ (Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), γνωστότερου και ως «χρέωση προμηθευτή».

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η αρχική ιδέα που είχε παρουσιάσει ο ΛΑΓΗΕ για αξιοποίηση των «εγγυήσεων προέλευσης» ή αλλιώς «πράσινων πιστοποιητικών» έχει περιληφθεί και ως παράδειγμα στην τελευταία συμφωνία στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, αποτελεί δε τη βάση για την περαιτέρω εκπόνηση του νέου μοντέλου.

Βεβαίως έχει φύγει από το τραπέζι η άποψη ότι η λειτουργία περιβαλλοντικής αγοράς στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Ειδική Αγορά Εγγυήσεων Προέλευσης) και η ενεργοποίηση των λεγόμενων «πράσινων πιστοποιητικών» όπως και σε άλλες χώρες, θα έλυνε από μόνη της το πρόβλημα.

Αντίθετα είναι πλέον κοινός τόπος ότι για να μην αυξηθεί υπέρμετρα το ΕΤΜΕΑΡ απαιτείται ένας νέος μηχανισμός, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα διέπεται από τη λογική της διοικητικά καθοριζόμενης επιβάρυνσης των προμηθευτών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι βασικοί άξονες του νέου αυτού μοντέλου είναι οι εξής:

Ο ΛΑΓΗΕ θα «πάρει» από τους παραγωγούς ΑΠΕ και θα εκδίδει εκείνος τις εγγυήσεις προέλευσης που εκδίδουν σήμερα οι ίδιοι οι παραγωγοί ΑΠΕ και θα τις αξιοποιήσει για να δημιουργηθούν έσοδα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ)

Ο κάθε προμηθευτής θα πρέπει να αγοράζει, ανάλογα με το μερίδιό του στη λιανική, ένα συγκεκριμένο αριθμό εγγυήσεων προέλευσης. Τις εγγυήσεις προέλευσης θα τις δημοπρατεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας αφού τα Περιβαλλοντικά θα είναι ένα από τα τρία commodities που θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο.

Ωστόσο ο διαγωνισμός (δημοπρασία) για την απόκτηση των εγγυήσεων προέλευσης από τους προμηθευτές δεν θα γίνεται ελεύθερα, αλλά με καθορισμό ελάχιστης τιμής για την αξία των εγγυήσεων προέλευσης. Η ελάχιστη τιμή θα προκύπτει ουσιαστικά από την ανάγκη χρηματοδότησης που έχει ο ΕΛΑΠΕ προκειμένου να μην ξαναδημιουργήσει ελλείμματα και να έχει και κάποιο μικρό πλεονασματικό μαξιλάρι.

Με δεδομένο ότι κάθε «εγγύηση προέλευσης» αντιστοιχεί σε 1 MWh παραγόμενου «πράσινου» ρεύματος, και με δεδομένο ότι για να μην έχει ελλείμματα ο ΕΛΑΠΕ, χωρίς να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 150 εκατ. ευρώ το χρόνο, η ελάχιστη αξία κάθε εγγύησης προέλευσης θα οριστεί στα επίπεδα των 15 ευρώ. Αυτή όμως είναι μια τιμή πολλαπλάσια εκείνης στην οποία διαπραγματεύονται οι εγγυήσεις προέλευσης στα ξένα χρηματιστήρια ενέργειας...

Οι προμηθευτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν

Γεννάται βεβαίως το ερώτημα ποια είναι η διαφορά, αφού και πάλι οι προμηθευτές θα επιβαρύνονται, αντί της χρέωσης προμηθευτή, με τη δαπάνη για την υποχρεωτική αγορά εγγυήσεων προέλευσης. Η απάντηση που δίνουν αρμόδια στελέχη του ΛΑΓΗΕ είναι ότι, πρώτον θα έχουμε να κάνουμε με μια λειτουργία συμβατή με τους κανόνες της αγοράς διεθνώς και όχι με μια πρακτική που συναντάται μόνον στην Ελλάδα.

Δεύτερον, ότι η επιβάρυνση θα συναρτάται με τις πραγματικές ανάγκες του ΕΛΑΠΕ οι οποίες βαίνουν μειούμενες από τη στιγμή που καλύφθηκε η παλιά «τρύπα».

Τρίτον και κυριότερο, όπως λένε, ότι οι εγγυήσεις προέλευσης που θα αγοράζουν οι προμηθευτές είναι ένα προϊόν που θα το διαθέτουν (έστω και σε πολύ χαμηλότερη τιμή) στην αγορά και συνεπώς θα μετακυλίουν ένα μέρος του κόστους στην κατανάλωση, όπως είναι λογικό να συμβαίνει. Αντίθετα τη «χρέωση προμηθευτή» δεν μπορούν να την μετακυλήσουν στην κατανάλωση από τη στιγμή που ο δεσπόζων παίκτης έχει αποφασίσει να επιδοτεί μέσω ζημιών την διατήρηση του πελατολογίου του.

Οι ίδιοι παράγοντες υπενθυμίζουν ότι στο εξωτερικό, αλλά το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας, πάντα υπάρχει μια μερίδα των καταναλωτών (εταιρικών ή οικιακών) που δέχεται να πληρώσει κάτι παραπάνω ανά Κιλοβατώρα, προκειμένου να αγοράσει ρεύμα προερχόμενο από ΑΠΕ. Αυτή την πιστοποίηση δίνουν οι εγγυήσεις προέλευσης ή αλλιώς πράσινα πιστοποιητικά. Ειδικά μάλιστα για τις εταιρείες, η αγορά «πράσινου» ρεύματος αποτελεί εργαλείο για τη δημιουργία φιλοπεριβαλλοντικού – κοινωνικού προφίλ.

Θα περάσει από την τρόικα;

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι αν θα αποδεχθεί την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός νέου τέτοιου μηχανισμού η τρόικα. Είναι γνωστό ότι η Κομισιόν αντιτίθεται σε όλες τις μορφές διοικητικού τύπου χρεώσεων. Αντίθετα κινείται με τη γενική φιλοσοφία ότι μέσω του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές πρέπει να αποτυπώνεται η επιβάρυνση για την ενίσχυση των ΑΠΕ σε κάθε χώρα.

Το ζήτημα λοιπόν αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής κατά τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας που βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή, η δημιουργία δηλαδή της φόρμουλας που θα αντικαταστήσει τη «χρέωση προμηθευτή» από την 1η Ιανουαρίου του 2019, είναι η μία από τις δύο εκκρεμότητες στον συγκεκριμένο τομέα. Η δεύτερη είναι ο καθορισμός της μείωσης που θα επέλθει στην υφιστάμενη «χρέωση προμηθευτή» από το Μάρτιο και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως έχει και στο παρελθόν γράψει το energypress, μετά τη μικρή μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε πρόσφατα η ΡΑΕ, έχουν τρέξει σενάρια για 15%, 20% και 25% μείωση, με το πιθανότερο σενάριο να έχουμε πράγματι μείωση της χρέωσης προμηθευτή στα επίπεδα του 20-25%.

Εναλλακτική πρόταση από την ΕΛΕΤΑΕΝ

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του energypress, στον αντίποδα της πρότασης ΛΑΓΗΕ, οι φορείς των ΑΠΕ θεωρούν ότι το ουσιαστικό διακύβευμα είναι αν θα διατηρηθεί ή όχι η βασική φιλοσοφία του Ν.4414/2016, βάσει του οποίου θεσμοθετήθηκε η χρέωση προμηθευτή. Ουσιαστικά, δηλαδή, το αν θα πρέπει να αποτυπώνεται το όφελος των προμηθευτών από τη διείσδυση των ΑΠΕ στα ποσά που θα καλούνται να καταβάλουν στον Ειδικό Λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ.

Η άποψη που κυριαρχεί ανάμεσα στους παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ είναι, φυσικά, ότι η φιλοσοφία αυτή θα πρέπει να διέπει το σχεδιασμό και του νέου μηχανισμού.

Μάλιστα, από την πλευρά των αιολικών, η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει καταθέσει στο υπουργείο, τη ΡΑΕ, τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ την εξής πρόταση:

Να μην επιλύεται σε καθημερινή βάση με δύο διαφορετικούς τρόπους ο Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός (ΗΕΠ), αλλά να γίνεται απολογιστικός υπολογισμός του οφέλους των προμηθευτών από την διείσδυση των ΑΠΕ σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη ΡΑΕ και ο υπολογισμός αυτός να αποτελεί τον οδηγό για το καθορισμό του ύψους μιας σταθερής χρέωσης στους προμηθευτές για το επόμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι να υπολογίζει η ΡΑΕ σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε τρίμηνο ή και μεγαλύτερο), με μια ex-post μελέτη, το όφελος που άντλησαν οι προμηθευτές χάρη στις ΑΠΕ. Το όφελος αυτό θα επιστρέφεται από τους προμηθευτές στον ΕΛΑΠΕ μέσω ειδικής Χρέωσης που θα τους επιβάλλεται για το επόμενο χρονικό διάστημα και η οποία θα παραμένει σταθερή σε €/ΜWh για το διάστημα αυτό.

Στη συνέχεια, βάσει της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο διαχειριστής του ΕΛΑΠΕ θα διαπιστώνει σε ετήσια βάση το υπόλοιπο του Λογαριασμού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις χρηματοροές και, σε περίπτωση που υφίσταται πλεόνασμα, τότε θα εισηγείται στη ΡΑΕ την ανάλογη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, η πρόταση αυτή είναι συμβατή και με την ιδέα του ΛΑΓΗΕ περί υποκατάστασης (τουλάχιστον μέρους) της χρέωσης προμηθευτή με την αξιοποίηση των εγγυήσεων προέλευσης. Και είναι συμβατή διότι τα πιθανά συμπληρωματικά έσοδα από τις εγγυήσεις προέλευσης θα συνυπολογίζονται στις χρηματοροές του ΕΛΑΠΕ.

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Διαγωνισμοί για «εγγυήσεις προέλευσης» θα αντικαταστήσουν τη «χρέωση προμηθευτή» - Τι προβλέπει η πρόταση του Λειτουργού