Καταγγελίες στο ΥΠΕΝ: Στήνουν «μη κερδοσκοπικές» ενεργειακές κοινότητες για φωτοβολταϊκά και τις… πωλούν μέσω αγγελίας

Το γνωστό φαινόμενο του να αξιοποιούνται οι ευνοϊκές διατάξεις που έχουν υιοθετηθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ή για συγκεκριμένες μορφές συλλογικής δραστηριότητας (και μάλιστα σε εφαρμογή των κοινοτικών κατευθύνσεων) από «επιτήδειους» κερδοσκόπους, δείχνει να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην υπόθεση των ενεργειακών κοινοτήτων.

Την περίοδο αυτή η χώρα μας δείχνει να έχει ανακαλύψει ξαφνικά τις αρχές και τις αξίες του συνεργατισμού (τις οποίες κατά κανόνα η νοοτροπία του Έλληνα αποφεύγει), όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη ραγδαία αύξηση των ενεργειακών κοινοτήτων που δημιουργούνται σε όλη την ελληνική επαρχία, κατά κανόνα με τη μεσολάβηση ενεργειακών συμβούλων ή εταιρειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών, με σκοπό να επενδύσουν σε εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ.

Το κίνητρο είναι προφανώς η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που έχει θεσμοθετήσει η πολιτεία για τις ενεργειακές κοινότητες και ιδίως η προτεραιότητα που έχουν στην έκδοση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

 

Φαίνεται ωστόσο ότι οι «επιτήδειοι» όψιμοι θιασώτες του συνεργατισμού προχωρούν περαιτέρω, και δημιουργούν ενεργειακές κοινότητες με σκοπό να αδειοδοτηθούν ευκολότερα και στη συνέχεια να πουλήσουν τις άδειες, αλλά και... τις ίδιες τις κοινότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress στο ΥΠΕΝ έχουν φτάσει συγκεκριμένες καταγγελίες, με όλα τα στοιχεία, όπου διαχειριστές ενεργειακών κοινοτήτων και μάλιστα των λεγόμενων «μη κερδοσκοπικών», έχουν βάλει αγγελίες για πώληση φωτοβολταϊκών έργων, ενώ στη συνέχεια αναπτύσσουν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές το περίπλοκο σύστημα αγοραπωλησιών μέσω των οποίων η ενεργειακή κοινότητα περιέρχεται σταδιακά στα χέρια του ιδιώτη αγοραστή.

Ερωτώμενα σχετικά, αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλώνουν ότι το θέμα βρίσκεται πράγματι εν γνώσει τους και ότι οι αποφάσεις για την αναχαίτιση του φαινομένου καταστρατήγησης του πνεύματος της Ε.Ε. και της ελληνικής πολιτείας, όσον αφορά την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Καταγγελίες στο ΥΠΕΝ: Στήνουν «μη κερδοσκοπικές» ενεργειακές κοινότητες για φωτοβολταϊκά και τις… πωλούν μέσω αγγελίας