Κατατέθηκε η τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ - Παράταση ως το τέλος του 2017 για να καλυφθεί η "τρύπα" του ΛΑΓΗΕ

ΠΗΓΗ: energypress

Αναπροσαρμογή της χρέωσης που επιβλήθηκε στους προμηθευτές με το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τη στήριξη των ΑΠΕ, έτσι ώστε να εισρεύσουν το 2017 στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ γύρω στα 45 εκατ. περισσότερα, προβλέπει η τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ που κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΕΝ. Ταυτόχρονα παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2017 η υποχρέωση κάλυψης της "τρύπας" του ΛΑΓΗΕ που θα έπρεπε με βάση το μνημόνιο να καλυφθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σκουρλέτης κατάφερε να τηρήσει τη δέσμευσή του και να μην αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ για καταναλωτές και βιομηχανίες, ενώ απέφυγε ένα νέο "κούρεμα" στις ταρίφες των ΑΠΕ, σενάριο που "έπαιζε" έστω ως ακραίο.

Όσον αφορά τους προμηθευτές, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν από το 2017 το 100% της σχετικής χρέωσης "υπερ ΛΑΓΗΕ", ενώ ο νόμος προέβλεπε ότι το 2017 θα πλήρωναν το 75% και το 2018 το 100%.

 

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ΥΠΑ, το οποίο ψηφίζεται σήμερα και στην αιτιολογική της έκθεση αναφέρεται ότι στόχος της αναπροσαρμογής είναι «να αποφευχθούν ανορθολογικές επιβαρύνσεις των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρέωσης για το ΕΤΜΕΑΡ».

Με βάση τις προβλέψεις της τροπολογίας, αυξάνονται τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου κατά 45 εκατ. ευρώ. Επίσης, ορίζεται ότι η απόφαση της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων) θα εκδοθεί έως τις 20 Οκτωβρίου.

Ειδικά δε για το 2017, ορίζεται ότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ για την αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ θα εκδίδονται ανά τρίμηνο (αντί του μέχρι σήμερα προβλεπόμενου εξαμήνου), ώστε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «τυχόν αναγκαία αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ να γίνεται έγκαιρα», με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2017.

Όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα το energypress, στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση οι θεσμοί αποδέχτηκαν να μηδενιστεί η «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2017 και όχι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Φαίνεται δηλαδή ότι οι θεσμοί αποδέχτηκαν τελικά ως βιώσιμο και επαρκές το σχέδιο που προβλέπεται στο νόμο για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, σύμφωνα με το οποίο θα φορτωθούν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος οι προμηθευτές ρεύματος και ουσιαστικά η ΔΕΗ που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (89%).

Δείτε το κείμενο της τροπολογίας εδώ.

Home ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Κατατέθηκε η τροπολογία για το ΕΤΜΕΑΡ - Παράταση ως το τέλος του 2017 για να καλυφθεί η "τρύπα" του ΛΑΓΗΕ